06
Sep
08

Opstaan

Foto: Barbara Rich

Regeringspartij CDA en oppositiepartij VVD vinden het onaanvaardbaar dat de Rotterdamse orthodoxe moslim en advocaat Mohammed Enait niet meer hoeft op te staan als de rechters de rechtszaal binnenkomen. Hij wil niet opstaan voor de rechters, omdat alle mensen gelijk zijn. ,,Het kan niet zo zijn dat één individu met extreme ideeën de algemene omgangsvormen onderuit kan halen”, zei CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma in een reactie. nrc.nl

Ik begrijp dat wel, zo’n reactie. Met een dubbele naam ben je natuurlijk gewend dat de mensen voor je opstaan, gelijk of niet. Dat landgoed Haersma Buma heb ik nog even gegoogled. Niet te vinden. Wel ben ik op z’n privé-adres? gestoten. Z’n VVD-collega zonder dubbele naam noemde het “cultuurrelativisme ten top”. Liberté, égalité et fraternité, het schijnen zelfs extreme opvattingen te zijn. Zelf moest ik ooit ook eens gaan staan in de rechtbank. Maar dat waren dan ook drie heren en dus in de meerderheid. Bovendien wilde ik onder een boete uitkomen en dan neem je het met je principes niet zo nauw. En van mijn advocaat mocht ik zelfs m’n mond niet opendoen. Er zou eens wat doms uit kunnen komen. De zaak heeft ie gewonnen, mijn advocaat. Ik hoefde de boete (was toen veel geld) niet te betalen. Vormfoutje van het OM. Wel opstaan voor meneer de rechter, want dat hoort er bij. All animals are equal, but some are more equal than others…

Tags Technorati: , , , ,

Advertenties

2 Responses to “Opstaan”


 1. september 8, 2008 om 8:40 pm

  Wat ik ervan begrepen heb is dat het gaat om respect voor de rechtstaat, dus het is niet zozeer de rechter waarvoor je op moet staan.
  Ik vind Enait wel een erg eigenwijs mannetje worden, maar er wordt ook wel een enorme media-hype van gemaakt. Alles wat deze Enait zegt of niet zegt, komt uitgebreid in de media.

 2. 2 sefke
  september 8, 2008 om 10:40 pm

  @Helena,
  het aardige van een rechtstaat is juist dat je (bijna) niets hoeft. De staat moet zwaarwegende redenen hebben om iemand iets op te leggen. Lees Marcel van Dam er maar eens op na. Dat wordt heden ten dage nog wel eens vergeten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


mijn tweets

RSS Sefke leest de krant

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

RSS Onbekende RSS-invoer

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

RSS LokaalMondiaal

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Archief

Categorieën

Het Weer

Santa Cruz de La Palma Weather


%d bloggers liken dit: